Codzienna dieta oraz przygotowywane przez nas posiłki mają kluczowe znaczenie dla zdrowia i samopoczucia. Warto przyjrzeć się temu zagadnieniu szczególnie w czasie jesieni i zimy, kiedy odporność organizmu spada. Poprzez odpowiednią dietę możliwe jest budowanie naturalnej bariery odpornościowej organizmu.
Jak komponować codzienny jadłospis?
Stworzenie planu odżywiania nie jest trudne – pomocni okażą się zarówno lejarze, jak i dietetycy. Jeśli nie mamy wskazań lekarskich do konkretnej diety, możemy również podpierać się unowocześnioną piramidą żywieniową, która podpowie, jakie produkty warto spożywać każdego dnia, które kilka razy w tygodniu, a czego unikać. Piramida żywieniowa jasno wskazuje, że podstawą codziennych posiłków powinny być nieprzetworzone warzywa i owoce, jak również produkty pochodzenia zbożowego. Warzywa i owoce posiadają wiele cennych witamin i mikroelementów, jak również błonnik, który pozwala na regulowanie pracy jelit. Kilka razy w tygodniu warto sięgać po wysokiej jakości produkty mleczne, jak np. kefiry, maślanki, jogurty. 1-2 razy w tygodniu zaleca się jedzenie ryb oraz chudego mięsa. Piramida wskazuje, że produktami, których należy unikać są słodycze oraz alkohol.
A może sałatka?
Lekkie, smaczne sałatki to doskonałe uzupełnienie dla klasycznych dań mięsnych, jak również propozycja dla osób, które od mięs stronią. Szeroki wybór przepisów oraz dostęp do produktów z całego świata sprawia, że możliwe jest wykreowanie wyjątkowych sałatek w prosty i szybki sposób. Z pewnością duże wrażenie na gościach i na domownikach zrobi sałatka cypryjska z serem halloumi. Klasyczna sałatka z dodatkiem greckiego sera uprzednio podsmażonego ma wyjątkowy smak i prezentuje się doskonale na stole. Taka sałatka pozwoli na obycie kulinarnej podróży, bez konieczności wychodzenia z domu. Liczne przepisy na smaczne sałatki i surówki znaleźć można w klasycznych książkach kucharskich, jak również w sieci.